Municipi de la comarca de la Selva situat entre el Montengre i el Montseny, a la subcomarca del Baix Montseny.
El monestir benedictí de Sant Salvador va ser fundat el 1038 pels vescomtes de Cabrera. En decadència a partir del segle XIX, es va anar degradant, destrucció que es fa fer més patent durant la guerra. Es va restaurar el 1943
L'església del monestir és un edifici gòtic construït a partir del 1322, construcció que es va allargar fins al segle XVI. Aixecat sobre la base de l'antiga església romànica.
El campanar és una torre romànica de planta quadrada, sobrevivent de l'església romànica consagrada el 1068
Del claustre només se'n conserva una galeria, adossada a l'església, la resta va ser destruïda a les primeries del segle XX, llevat d'una part que va anar a parar a un habitatge particular de Blanes.
Si ajupim el cap, passem al Pati de l'Abadia que dóna al Palau de l'Abat, obra gòtica de la segona meitat del segle XV
L'església de Santa Maria, originària del 1038 va perdre la parroquilitat amb la desclaustració de l'església monacal. Absis i part de la nau d'estil romànica, dues naus gòtiques i campanar del segle XVIII formen un conglomerats d'èpoques i estils. Actualment, després de ser dessacralitzada, és la seu de l'Ajuntament i del Museu Aragay.
El museu Aragay ocupa des de 1974 una part de l'antiga església, museu dedicat a l'obra del pintor i ceramista noucentista Josep Aragay i Blanchart. També s'hi poden admirar les pintures romàniques de l'absis de Santa Maria.
Aquí veiem l'exterior de l'absis de Santa Maria, amb els seus arcs llombards.
El nucli urbà combina els habitatges amb uns segles a les bigues amb els de més moderna factura.
Breda va ser Ventdelplà en una sèrie de TV3, aquest frontal i porta d'entrada van ser un dels més vistos durant l'emissió de la sèrie.
A Breda també hi trobem modernisme i Can Cardona n'es un exemple, obra atribuïda a Josep Graner i Prat, és un conjunt de dos habitatges on hi destaca l'ornamentació d'influència àrab.
La segona mostra del modernisme bredenc, era Torre Forns. Si algú es pensa que al segle XXI el patrimoni històric no corre perill, malauradament s'equivoca, ja que aquesta casa ja no existeix, va ser enderrocada el 2013. Destacava la seva desproporcionada tribuna quadrangular bastida sobre columnes, amb finestrals geminats i coberta piramidal.
Breda també és coneguda per la ceràmica i la terrissa, fabricades al mateix poble i venudes bàsicament els caps de setmana als forasters.
Tot i que està situtat entre els termes veïns d'Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu, el Castell de Montsoriu està sempre present a les retines dels bredencs, per la seva visibilitat des de la vila.
2 comentaris:
Lamentablement, ahir van enderrocar la Torre Forns
Sí, me'n vaig assabentar pels diaris, una pèrdua lamentable.
Joan
Publica un comentari a l'entrada