Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dissabte, 5 de febrer del 2011

Montblanc

Municipi de la Conca de Barberà, vila ducal capital de la comarca.
 
Les muralles de Montblanc es van construir a partir de 1366 durant el regnat de Pere III el Cerimoniós. Té un perímetre ovalat d'uns 1500 metres i una trentena de torres. Destruïdes durant la guerra dels Segadors, el 1649, es van començar a reconstruir el 1971. Al segle XVIII les torres van ser venudes a particulars que hi van construir llurs habitatges.






El portal de Sant Jordi, sota una torre fortificada, dóna a la banda sud i donava pas al camí cap a les muntanyes de Prades. Segons la llegenda davant d'aquest portal Sant Jordi va matar el drac, cosa molt celebrada a la vila cada 23 d'abril.
 


La torre de Bover és l'única tancada a la part interior, el seu portal estava defensat per un matacà i espitlleres.

El portal de Sant Antoni s'obria al camí ral via Poblet i Lleida, estava defensat per una torre i un matacà. Va ser derruït el segle XIX perquè era massa estret per al pas dels carruatges, reconstruït la dècada de 1990.
 



 
L'església de Sant Miquel és un temple de la segona meitat del segle XII refet en estil gòtic el segle XIV
 

Santa Maria la Major, el temple més important de la vila, iniciat el 1315 però que no es va consagrar fins al 1548
 


El 1651 les tropes castellanes en van volar la portalada gòtica, poc després va ser reconstruïda en estil barroc.
 

L'església de Sant Francesc és el que ens ha arribat del convent franciscà aixecat el 1238, un dels primers de Catalunya. Al convent hi va ser educats els fills de Jaume II.
 


 
 
La Plaça Major ha estat durant segles el centre neuràlgic de la vila, plena de vida sobretot els dies de mercat.



Donar un tomb per la vila és com donar un tomb pel temps fins a la Catalunya comtal
 
















Les muntanyes de Prades engloben 18 municipis i 5 comarques, Montblanc és el municipi que hi té més extensió amb més de 3500 hectàrees, zona plena també de moments, obra aquests però de la natura.







 
El Pinetell

Entitat de població que pertany al terme municipal de Montblanc, tot i estar a uns 15 km. de distància per carretera del nucli urbà, menys de la meitat però en línia recta. Situat a 610 metres d'altitud en plena serra de Prades.






En altres temps els habitats del Pinetell rebien el malnom de reïnosos, ja que molts vivien del comerç de la resina dels pins, actualment queden 4 cases dempeus i no arriben ni a la desena d'habitants.

És però, un interessant punt de partida per fer excursions per l'enigmàtica i poc coneguda Serra de Prades. Un camí resseguit per un mur de pedra seca ens acompanya des de la sortida del poble


 
El camí continua en clar descens per travessar finalment la zona rocosa a través de l'Escletxa, que...




un cop creuada ja se'ns obra la panoràmica de la llera del riu Brugent.





El riu Brugent neix a les muntanyes de Prades, per desguassar al riu Francolí, que a la vegada es lliura al Mediterrani al port de Tarragona. En aquesta zona del riu hi ha una sèrie de tolls on refrescar-se a l'estiu.






Tota aquesta zona però, es va veure molt afectada pels aiguats de l'octubre del 2019, malmetent camins i accessos a ran de riu i destruint el magnífic pont tibetà que unia les dues ribes.





 
Rojals
 

Situat a gairebé 1000 metres d'alçada i documentat des del 1151, va formar municipi junt amb la Bartra, El Pinetell i els Cogullons fins al 1940, que va ser agregat al municipi del Montblanc. Si antigament havia tingut la seva importància, actualment hom podria recórrer nu el nucli urbà un capvespre d'estiu sense que a penes ningú se n'adonés.



Els Cogullons és un petit nucli enrunat i deshabitat, llevat del Refugi dels Cogullons situat a 1052 metres d'altitud.
  


La Bartra és un llogarret que va pertànyer també a Rojals, a l'Edat Mitjana s'hi va edificar un convent, sobre les runes del qual s'hi van assentar unes cases de pagès. Actualment hi ha una casa de turisme rural.


 
La taula dels Quatre Batlles, està ubicada just en el punt on convergien quatre termes municipals, Rojals, Vimbodí, Prades i Mont-ral, curiosament de 3 comarques diferents, Conca de Barberà, Baix Camp i Alt Camp. Està situada de manera que cadascun dels batlles restava assegut dins del seu terme municipal. De què parlaven aquests batlles medievals en aquestes reunions? Doncs, bàsicament pactaven sobre els termes de les tales de pins, ja que hi havia boscos compartits entre municipis.