Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dissabte, 7 d’abril del 2012

La Jonquera

Municipi situat al nord de la comarca de l'Alt Empordà, dins de les Alberes i amb el Vallespir com a veïns del nord, separats pel Coll del Portús.
 
El nucli urbà de la Jonquera va néixer amb el tractat dels Pirineus i la instal·lació de la duana. 
Es va començar a urbanitzar el Carrer Major sobre el camí francès que formava part de l'antiga Via Augusta. Els orígens doncs, d'aquest nucli urbà estret i allargat data del segle XVII
 
 
 
L'església de Santa Maria porta la data de 1414 a l'entrada però l'origen és probablement anterior. 


La Plaça Major és una ampliació del carrer Major, hi destaca l'edifici de l'Ajuntament, construït el 1751 però posteriorment restaurat.



Can Lloveres és una casa d'estil noucentista amb detalls modernistes. Un element destacat és la seva tribuna poligonal.


El Llobregat d'Empordà és un riu que neix al pic del Llobregat, passa per la Jonquera tot anar recollint les aigües del vessant sud de les Alberes, segueix el seu curs fins anar a trobar la Muga a l'alçada de Peralada. El pont de pedra datat del segle XIX permet travessar-lo sense mullar-se els peus.

 
Un dels principals negocis és la venda de tabac, nord catalans i francesos fan cua per comprar-hi productes de tabac, molt més cars a l'estat francès. Estancs amb pàrquing propi, gens habitual de veure en altres contrades.
 
 

El Castell de Requesens està situat en un turó, a l'abric del Puig Neulós i a uns 7 km. del veïnat de Requesens, al Paratge Natural de les Alberes.



El castell està documentat des del 859 i va ser construït en tres etapes i cada etapa va ser construïda en un pla superior a l'anterior.




A la planta inferior hi destaquen la capella i les cavallerisses






El segon nivell, amb entrada fortificada, és el més reduït.



Al nivell superior hi ha les sales nobles amb una talaia rodona, que és el punt més alt del castell. També hi destaca la torre de l'homenatge de construcció quadrangular.







La reconstrucció integral efectuada a finals del segle XIX amb els comte de Peralada com a propietaris¡ i sota la direcció de Tomàs de Rocabertí li va retornar l'esplendor de l'època medieval i el va convertir en una de les joies del neomedievalisme.



Els diferents forjats existents al castell requereixen també una atenció especial.



El recinte ha estat utilitzat per rodar les seqüències de diverses pel·lícules, la més destacada és "
El Perfum". Una de les sales encara conserva el decorat.


Des del capdemunt del castell es pot veure el veïnat de Requesens.


L'accés al castell és a través d'una pista de terra que surt de Cantallops i travessa el Coll de Medàs.





1 comentari:

DORA ha dit...

Mira que hi he passat vegades ...per la carretera ...és ben maco aquest poble ...Gràcies de nou per compartir Joan .Una abraçada!