Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dijous, 12 d’agost del 2021

Talamanca

Municipi de la comarca del Bages situat al mig de la Serras del Rossinyol. El nucli antic està situat dalt d'un turó. La part baixa del turó s'ha edificat recentment.



L'origen de Talamanca es remunta entre els segles IX i X, quan es va començar a repoblar el Bages després de la desbandada produïda per la invasió sarraïna, que va despoblar la comarca.

Al segle X doncs, està datat el castell original del qual només en queden algunes restes de murs i torre. La reconstrucció data del segle XVIII.




L'església actual, dedicada a Santa Maria, d'estil romànic, va ser consagrada el 1183 tot i que hi ha esment documentat d'una església més antiga. Al segle XVIII va ser ampliada, des d'aleshores dues naus més acompanyaren la nau original.


El poble va créixer a redós del castell i l'església, actualment tot i que restaurades conserven la seva fesomia medieval.





Les dependències municipals formen part d'aquest nucli medieval.


Talamanca forma part de la Ruta 1714, com queda palès durant el recorregut pel terme. La batalla de Talamanca, que es va produir el 14 d'agost de 1714 va ser la darrera victòria dels austricistes a terres catalanes, menys d'un mes abans de la capitulació de Barcelona.