Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

divendres, 13 d’agost del 2021

Setcases

Municipi del Ripollès situat al nord de la comarca, fronterer al nord amb el Vallespir.

Al circ muntanyós d'Ulldeter, com el seu nom indica, hi neix el riu Ter, que inicia el trajecte cap al Mediterrani tot recorrent la vall de Camprodon.


Diu la llegenda que un pare i els seus set fills estaven fent pasturar el seu ramat al pla dels Hospitalets. De cop i volta van començar a caure volves del cel que tenyien els prats de blanc. Els fills, que no havien vist mai nevar, van córrer a explicar-ho a llur pare cec, que els va dir que baixarien el ramat fins on hi trobessin saüc i es disposessin a passar-hi l'hivern amb el ramat. Així ho van fer i allà hi van construir set cabanes que seria l'embrió del poble de Setcases. No se sap pas del cert quin any va succeir aquest fet però, la primera documentació del nom de Setcases data del 965.




L'església de Sant Miquel original datava del segle XII, l'actual temple, de línia gòtica, es va edificar el segle XVIII en època barroca.



La Plaça Major dóna una mica d'amplitud al nucli antic del poble. Allà hi és ubicat l'edifici municipal.


D'aigua no els en manca, una mostra en són els canals que recorren el poble o les diverses fonts, com la dedicada a la Transhumància.
 



Setcases, com tota la vall, van ser un dels primers destins turístics i excursionistes. Dins del terme municipal hi ha l'estació d'esquí de Vallter 2000.

El fet d'estar catalogat com a destí turístic ha fet que el nucli urbà anés creixent i això de les set cases quedi per a la història.

El Ripollès no té mar, cosa que no vol dir que no es pugui gaudir de la platja i de refrescar-se a les aigües del Ter.