Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dilluns, 9 d’agost del 2021

Calders

Municipi de la comarca del Moianès, situat a l'extrem sud-oest de l'altiplà homònim al de la comarca. Fins al 2015 pertanyia administrativament a la comarca del Bages.

L'edifici de l'Ajuntament és fruit de la remodelació de diverses construccions dels segles XVII i XVIII que eren propietat de l'església. En el soterrani hi ha una estança que havia estat la presó, datada del segle XVII.



A la llinda de la porta principal hi podem veure dos dels calders que donen nom al poble i al municipi.


A la mateixa plaça Major hi trobem l'església gòtica dedicada a Sant Vicenç. El seu origen data al segle XII és romànic però va ser completament restaurada entre els segles XVI i XVII




El carrer Manresa va ser edificat el segle XVIII a banda i banda del camí ral que unia Manresa amb Vic per Moià. Tot i les transformacions posteriors conserva el traçat original i força llindars originals amb les inscripcions de la data de construcció.




Aïllada de la resta, ubicada a l'entrada del camí ral, a la mateixa cruïlla hi trobem Cal Pere Moliner, una de les meves antigues del traçat.



La Creu de Terme és al costat mateix de Cal Pere Moliner. La creu actual, datada el 1805 és de ferro forjat i ubicada sobre una columna octogonal sobre tres graons de pedestal. Es diu que l'antiga creu de fusta se la va endur una mula que hi estava estacada.


A mig carrer Manresa hi ha un mirador des d'on es pot distingir perfectament la silueta de Montserrat, en dies serens.