Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dilluns, 23 d’agost del 2021

Súria

Municipi de la comarca del Bages situat a la vall del riu Cardener, que divideix la població en dues parts.


El Cardener neix al Solsonès, al municipi de la Coma i la Pedra, entra al Bages per Cardona i acaba els seus 88 km. de recorregut en lliurar les seves aigües al Llobregat a l'alçada de Castellgalí, uns 20 km. després de deixar Súria.


El poble vell de Súria està situat dalt d'una turó, és el nucli original de la població. 


Conserva la fesomia medieval que consta de carrers estrets i empedrats que giren al voltant de la plaça i hi desemboquen.






La plaça major va ser durant segles el centre neuràlgic de la vila, honor que va perdre després de l'ampliació urbanística del segle XIX.

 

El Castell està situat a la part més alta del turó, tot i que se'n tenen notícies des del segle X, la construcció més antiga que es conserva és la torre de l'homenatge del segle XIII, la resta són reconstruccions posteriors.



L'església del Roser està situada al costat mateix del castell. L'original data del segle XI i va conservar el seu estil romànic fins a la reconstrucció de la segona part del XIX. Del romànic en conserva l'absis i part de la torre del campanar.


El portal de Cardona és un dels dos accessos al poble vell, està integrat a les muralles i al Casinet,
 






El portal de Manresa, construït posteriorment, dóna accés al poble vell a través del pas soterrat del Carrer Mura.
 


 

La Bateria és on s'emplaçava l'artilleria durant les guerres carlines del segle XIX, en ser un punt privilegiat des d'on es dominava tot el poble. 

A Sant Sebastià se li atribueix haver lliurat el poble d'una epidèmia de còlera que es va produir el 1885.