Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dissabte, 28 d’agost del 2021

Alpens

Municipi muntanyós de la comarca d'Osona i el més septentrional d'un Lluçanès que no va esdevenir comarca per manca de voluntat popular. Punt d'intersecció entre Osona, el Berguedà i el Ripollès.


Alpens està documentat des del 1074 però el traçat actual del nucli urbà que consta de carrers estrets i cases de pedra, és originari dels segles XVII i XVIII










Cada any parell Alpens es converteix en la capital de la forja, que s'hi celebra una trobada internacional de forjadors. Els seus carrers estan plens d'exemples d'aquest art del ferro, tot començant pel rètol que ens dóna la benvinguda.







Joan Prat, ferrer d'Alpens va forjar el 1972 l'escultura que representa Manelic, el personatge de Terra Baixa. L'escultura està exposada a l'entrada de la Plaça Major.


La Plaça Major, de forma allargada, presenta una certa harmonia de cases de pedra tot i algunes reformes no gaire encertades.

El poble va ser escenari d'un episodi històric durant la tercera guerra carlina, fet que es rememorat als seus carrers. Els anys imparells se celebra la fira dels carlins.




L'església parroquial de Santa Maria, és un edifici barroc-neoclàssic reedificada el 1708 i restaurada entre 1840 i 1845 després d'haver patit l'acció del foc durant la primera guerra carlina, entre 1833 i 1840.