Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dilluns, 7 de febrer del 2011

Sant Esteve de Palautordera

Municipi de la comarca del Vallès Oriental, integrat a la subcomarca del Baix Montseny. Petit nucli urbà amb un carrer Major que antigament aglutinava una gran part de la població


Avui en dia però, ha quedat més a segon terme en haver-se urbanitzat a ran de la carretera que creua el poble per enfilar-se cam al Montseny.
 
L'església original de Sant Esteve datava del segle XI, el temple actual és un edifici gòtic tardà del segle XVI amb alguna resta romànica. Destaca el campanar massís quadrangular de gran planta però poca alçada.
 


Punt de partida de múltiples excursions per la zona del Baix Montseny, per gaudir de la natura i del paisatge, amb l'embassament de Vallmanya com a un dels atractius.
 


En una d'aquestes caminades ens podem acostar fins als castells del terme municipal.
El més proper i accessible és el Castell de Fluvià o de Palau, documentat des de 1154, que era propietat de la família Palau, per raons de matrimoni va passar posteriorment a la família Fluvià fins al final de llinatge el 1837. 
Es dóna el cas que el dia 1 de febrer de 1640, durant la guerra dels Segadors, al castell va haver-hi una matança per part de les tropes castellanes, entre ells va morir el senyor Antoni de Fluvià-Torrelles, cosa que és recordada a la cançó dels Segadors: "Mataren un cavaller/a la porta de l'església/Don Anton de Fluvià/i els àngels li fan gran festa.

Al segle XVIII es va convertir en una casa senyorial i del castell original només en restà la capella llombarda dedicada a Sant Cebrià. El 1966 durant la darrera reforma es va recuperar una torre. Actualment funcional com a granja-escola i casa rural.
 


 
Més amagat, més inaccessible, trobarem si tenim sort el Castell de Montclús, anomenat també dels Moros. La construcció original del castell data probablement del segle XI i reconvertit en palau cap al segle XIV. Montclús deriva de Mont Clos, cosa que referma el seu caràcter recòndit, cosa que facilitava la seva defensa.
 






En aquests moments el castell està en fase de recuperació després d'haver estar durant anys literalment engolit per la boscúria.
 




 
El castell de Fluvià era subsidiari del de  Montclús, inclús diu la llegenda que hi havia un túnel subterrani que els comunicava, el que sí que és cert però és que estan separats per la Tordera, riu que neix una mica més amunt, al terme de Fogars de Montclús pera lliurar-se al mar entre Malgrat de Mar i Blanes.



Prop del castell hi ha les restes de l'ermita de Santa Magdalena, que està ubicada però al terme municipal de Fogars de Montclús.
 
A la tardor, en concret a finals d'octubre els carrers de Sant Esteve tornen uns segles enrere gràcies a la seva particular fira medieval.