Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

divendres, 31 d’agost del 2018

Lles de Cerdanya

Municipi de la comarca de la Cerdanya a la subcomarca del Baridà, que comprèn diversos municipis de l'Alt Urgell i la Cerdanya de la vall alta del Segre.


El poble de Lles està ubicat en una zona elevada entre el Cadí i els Pirineus, a 1471 metres d'altitud, d'aquí el nom que en llengua ibera significa precipici.
 



Nucli urbà característic dels poble pirinencs amb cases de pedra i carrers irregulars.







A la Plaça Major hi trobem l'ajuntament i l'escola en un mateix edifici.


A la sortida del poble l'antiga i indocumentada església.



L'església parroquial dedicada a Sant Pere és d'origen romànic i documentada des del segle X i posteriorment modificada.



El poble està envoltat de natura, muntanyes, terrenys de pastura on traslladen les vaques del poble cada matí, per recollir-les abans de la posta del  sol.



Ens expliquen que no fa gaires anys totes les cases tenien les seves vaques, actualment només en queden dues que en tenen. Aquí tenim l'abeurador on fan el darrer glop abans d'entrar a casa.


Una xarxa de camins comunica el poble amb els altres indrets del terme.





Travesseres està ubicat a la part meridional del terme, al primer replà de la muntanya presidit per l'església parroquial de Sant Jaume, d'origen romànic.


Músser (Mussa segons la grafia local) es va integrar al terme el 1970, un entramat medieval al voltant de l'església romànica de Sant Fructuós, documentada des del segle X.












Carretera amunt un cop travessat el poble de Lles arribarem a les pistes d'esquí, punt de partida per arribar als estanys de la Pera.




  
Els altres nuclis del terme són Arànser (Aransa) i Viliella