Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dimarts, 21 d’agost del 2018

Torrelavit

Terrassola i Lavit són els dos topònims que originen la nomenclatura oficial d'aquest municipi de la comarca de l'Alt Penedès, situat a la Vall del riu de Bitlles, amb Montserrat al fons i amb la vinya com a element primordial dins del paisatge.



Sant Marçal de Terrassola és un temple romànic de finals del segle XI. La porta lateral fa sospitar que podria haver-hi hagut un cenobi.




El nucli urbà de Terrassola està dividit per un torrent, una banda més elevada que l'altra. 





No és estrany localitzar unes caves dins de qualsevol nucli del Penedès.


El carrer Major ens obra pas cap al nucli de Lavit, sense separació entre els dos nuclis.






Santa Maria de Lavit era la capella romànica del desaparegut castell de Lavit. Ha rebut moltes transformacions posteriors.



Adossat a l'església hi tenim la Rectoria, un casal medieval reconstruït el 1760 i posteriorment reformat.




A l'altra banda de la carretera hi trobem la Casa de la Vila 


Al costat del Centre d'Interpretació de l'Aigua, un equipament municipal amb finalitats culturals i turístiques. Unes escales i ascensor el comuniquen amb la llera del riu.



L'escola és a l'altra banda del torrent, un pont en facilita l'accés sobretot en dies de pluja. L'edifici escolar d'estil noucentista va ser inaugurat el 1928. Va ser fruit d'una donació per part de Joan i Jaume Ràfols i obra d'Enric Sagnier.



Segons canta Lluís Llach, el meu país és tan petit que, des de dalt d'un campanar sempre es pot veure el campanar veí. Per aquesta regla de tres, si som al bell mig els podrem veure tots dos. Així va ser almenys fins a 1957 que és quan li van llevar el campanar a Sant Marçal de Terrassola



El parc del riu és una zona d'esbarjo al voltant del riu de Bitlles.




Descobrim una placa amb l'antiga denominació Ça Vit.


La creu de terme cal buscar-la lluny del nucli urbà, a l'altra banda de la vall, al peu de la carretera que enllaça amb El Pla del Penedès, indret elevat i amb unes magnifiques vistes de la vall amb Montserrat de fons.