Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dilluns, 20 d’agost del 2018

Sant Pere de Riudebitlles

Municipi de la comarca de l'Alt Penedès, al límit amb l'Anoia, situat a la vall del riu que li dóna nom, el riu de Bitlles.



El riu de Bitlles. Aquest rajolí d'aigua dóna nom al municipi i a tota la vall. El riu el formen diversos torrents del terme de Mediona, que pren primer el nom de Riera de Mediona, a l'alçada de Sant Quintí de Mediona pren el nom de Riu de Bitlles, passa per Sant Pere de Riudebitlles i Torrelavit i desguassa a l'Anoia dins del terme de Sant Sadurní d'Anoia.


Als afores del poble s'hi troba una de les construccions més importants del terme, El Pont Nou, un aqüeducte que travessa la riera dels Horts, d'origen medieval i reconstruït entre 1672 i 1721. Està format per 10 arcs de mig punt que descansen sobre tres grans pilars.
La zona del pont s'ha condicionat com a zona d'esbarjo i s'hi celebra un aplec el primer diumenge de maig.






La gran concentració de calç que porta l'aigua del riu el fa ideal per a la indústria paperera, per això hi ha diversos molins paperers distribuïts al llarg del seu curs.
El molí de la font rep el nom d'una antiga font ja desapareguda.
 

El Molí de Cal Ton del Pere a més de molí paperer també molia gra per fer farina.


El molí de la Vila o Can Ròmul era propietat dels marquesos de Llió, construït  el segle XVIII,  va estar actiu fins a 1986. Actualment és una residència particular.


El molí de Cal Xerta està essent rehabilitat per l'ajuntament per convertir-lo en un centre d'interpretació.

 


En aquest edifici gòtic del segle XIV hi van viure els marquesos de Llió que en rebre el títol el 1749 van transformar la casa. Des de 1995 és de titularitat municipal.



L'església de Sant Pere està documentada des del segle XI. Del romànic només en resta però, la portalada. Ha estat restaurada en diverses etapes, la més important el segle XVIII




De l'època medieval resten les voltes del Quirri i de Can Botifoll, també l'estructura del nucli antic de la vila.






Com anomenar el nou nucli que començà a créixer a l'altra banda del riu? Molt fàcil Barri de l'Altra Banda. Van posar un mirador per poder observar els seus nous veïns.


Un pont uneix els veïns de l'Altra Banda i els d'aquesta banda.



 La dedicació a la indústria paperera no significa que s'hagi deixat de banda el més comú de tot el Penedès, la vinya.