Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dimarts, 4 de gener del 2011

Peralada



Municipi de l'Alt Empordà, envoltada pel curs fluvial del Llobregat d'Empordà i l'Orlina. Ben comunicat, antigament hi passava un camí medieval que travessava els Pirineus.

Hi ha un poblat ibèric datat a l'any 500 A.C. El pagus de Peralada va néixer a l'època romana. 
Durant la baixa Edat Mitjana era una de les ciutat més importants de l'Empordà, posteriorment va anar perdent importància donada la pujança de Castelló d'Empúries, fins que el comtat de Peralada va passar a  dependre del d'Empúries.


El castell de Peralada, esmentat ja al segle IX amb el nom de castell Toló, va ser l'antiga residència dels comtes de Peralada i Rocabertí. Restaurat a finals del segle XIX a l'estil dels castells francesos. Actualment una part del castell està ocupada per un casino. S'hi celebra cada estiu el festival internacional de música.






















El convent del Carme, edifici gòtic que fou un monestir de frares carmelites. Actualment és la seu del museu del castell de Peralada. Hi destaquen l'església i el claustre.



El nucli antic conserva la disposició urbana medieval, amb petites places de planta irregular i carrers estrets.






Hi hagué dos recintes de muralles, la més antiga de la que en queden pocs vestigis, a la part alta. La porta de migdia a la Plaça Sant Domingo correspon a l'emmurallat més modern, de l'època altmedieval.







Vilanova de la Muga


Poble del municipi de Peralada, emplaçat a prop de la riba esquerra de la Muga. 


El nucli està format per edificacions dels segles XV-XVIII, que en general han estat molt modificats.



L'església parroquial de Santa Eulàlia, situada prop del marge del riu, ja existia el 1019. Temple romànic de planta basilical de 3 naus amb tres absis semicirculars.





3 comentaris:

DORA ha dit...

Bones fotografies i informació , com sempre !
Preciós el claustre!

Una abraçada

joanloam ha dit...

Moltes gràcies Dora, llàstima que no vaig poder entrar-hi.

Una abraçada

Joan

Anònim ha dit...

Bona informació.