Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

divendres, 7 de gener del 2011

Besalú

Vila de la comarca de la Garrotxa, situada enmig de dos rius, el Fluvià i el Capellades. L'origen de la vila va ser el castell de Bisuldunum, documentat des del segle X. Va començar a adquirir importància com a capital del comtat.

Pont de Besalú
Pont de forma angular, de 8 arcs desiguals que descansen sobre pilars.
La primera notícia data del 1075, durant els segles ha sofert diferents transformacions i restauracions. 







El Fluvià
Neix a la Garrotxa, al Grau d'Olot, recorre 97,2 km. abans de desembocar a l'Empordà, prop de Sant Pere Pescador. Durant el seu recorregut passa per sota del pont de Besalú.


El portal del pont
Portal situat sobre el pont, on es cobrava als viatges que volien travessar-lo i entrar a la vila.


El casc antic està emmurallat, muralles que es van anar construint al llarg dels segles i de les que a penes en queden unes restes.







La plaça de la Llibertat, plaça quadrangular porxada en tres dels seus costats, arcs de diferents èpoques i mides. Els dimarts s'hi celebra mercat.







El prat de Sant Pere és l'espai on està enclavat el monestir de Sant Pere i d'altres edificacions interessants, el nom fa referència a un prat que hi havia hagut antigament, molt abans hi havia l'espai havia estat ocupat per un cementiri.








El portal de la força era una de les entrades a la vila emmurallada.





Monestir de Sant Pere
Monestir benedictí fundat el 977 pel comte de Besalú i bisbe de Girona, Miró Bonfill. Consagrat el 1003, la seva màxima expansió es produí durant els segles XII i XIII quan va passar a formar part del comtat de Barcelona. Va caure en decadència al segle XV


L'església és de planta basilical de tres naus i absis central amb deambulatori, reformada el 1160







Santa Maria de Besalú, església romànica que estava situada dins del castell comtal. Esmentada per primer cop el 1050.




Església de Sant Vicenç, documentada des del 977, era originalment la parròquia de Besalú. Ha estat restaurada en diverses ocasions.





Can Figueres, Edifici amb façana de pedra tallada, amb voltes com a base. No se'n coneix la funció, se suposa però que s'hi celebrava mercat.


El Castell Comtal, situat dalt d'un turó datava de l'any 943, del qual només en resta una porta i una torre restaurada. Besalú va ser comtat des que va rebre'n el privilegi de mans de Carlemany fins a la mort del darrer comte Bernat Guillem sense descendència a principis del segle XII, en passar les seves propietats a la casa de Barcelona.