Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dimarts, 4 de gener del 2011

Roses

Municipi costaner de la comarca de l'Alt Empordà, que ocupa la meitat septentrional del Cap de Creus. El nucli principal està enclavat dins la badia de Roses.
La Ciutadella
Fortificació renaixentista construïda entre els segles XVI i XVII, que engloba un important conjunt històric, que abraça des d'antiga ciutat grega de Rhode del segle IV a.c. fins al segle XIX


El Portal de Mar és l'entrada principal del recinte, una clara mostra de la influència del renaixentisme italià.
Les primeres muralles les van aixecar els grecs durant les guerres púniques del segle III a.C. Entre els segles XIII i XIV es va construir un nou recinte emmurallat amb 8 torres cilíndriques.
També dins la ciutadella, hi ha les restes de l'església de l'abadia benedictina de Santa Maria, edificat el segle X i depenent del de Sant Pere de Rodes. El segle XVIII va ser abandonat i posteriorment destruït per les tropes de Napoleó.
El castell de la Trinitat, va ser construït el 1544 a la punta de la Poncella com a element defensiu dels atacs dels pirates.


Església Parroquial de Santa Maria, d'estil neoclàssic, construïda a finals del segle XVIII.


El nucli urbà, molt comercialitzat, és un conjunt de carrers curts i estrets.


Ja no hi renta ningú, però s'ha conservat i restaurat aquest safareig públic ubicat al bell mig de la població.





Una petita plaça, la Plaça de la Pau, dins del nucli urbà, dins del marc de la memòria història recorda els bombardeigs soferts per part del bàndol feixista. En aquest punt hi havia un dels refugis antiaeris, que encara es conserva.






La façana litoral del nucli urbà està farcida d'elements decoratius relacionats amb el mar i la navegació.







La Badia de Roses, un glop de mar que s'endinsa a la costa.





Les rodalies de Roses està esquitxada d'urbanitzacions.








El Cap de Creus està actualment protegit com a Parc Natural, en molts casos el mal ja estava fet, però s'han aconseguit salvar molts altres espais de l'especulació urbanística.






A la Cala Montjoi hi ha enclavat el mític restaurant El Bulli, propietat de Ferran Adrià i que va tancar les portes el 2011, a l'espera de nous projectes.



Cala Murtra, una llengua de sorra enmig del rocam del Cap de Creus


Les nits d'estiu dotzenes de llànties il·luminen les figures de sorra que els artistes fan i refan incansables una vegada rere l'altra.