Vila termal de la comarca del Vallès Oriental, entre els massissos de Sant Llorenç del Munt i el Montseny, creuada de nord a sud per la riera de Caldes.
Les fractures i plegament que configuren la zona on està ubicada la vila fan que l'aigua termal brolli a una temperatura superior als 74ºC.
La seva situació i clima privilegiat fa que fos ocupada ja en el neolític, s'han descobert també diversos poblats ibers i l'empremta romana és encara ben patent.
L'església de Santa Maria ocupa l'espai que a l'Edat Mitjana ocupava el Palau Reial, a finals del segle XVI, aprofitant-ne algunes parets mestres es va construir l'actual església. Posteriorment, al segle XVIII va ser construïda la portalada barroca.
A la Plaça de la Font del Lleó. al centre neuràlgic de la vila hi podem trobar una sèrie d'edificis emblemàtics, com la casa de vila, al centre de la imatge.
La Font del Lleó, data del 1581, renovada el 1822 i reformada per Raspall el 1927 que hi va donar l'aire noucentista i va afegir la figura del lleó que ha esdevingut símbol de la vila.
Les termes romanes, declarades BCIN, daten del segle II a.c. al seu interior es pot veure una piscina rectangular central envoltada d'arcades i dos banys individuals en forma semicircular.
La seva funció era la curació dels nombrosos malalts que arribaven de diferents indrets de la Hispània romana.
Cap a la meitat del segle XIX, Caldes de Montbui era el primer centre balneari de Catalunya, tant per nombre d'establiments, va arribar a comptar-ne amb 8, com per la seva qualitat.
El Balneari Broquetas, edifici noucentista amb força detalls modernistes al seu interior, data del segle XVIII i encara funciona avui en dia.
Thermalia, és el museu dedicat a la història del termalisme a Caldes de Montbui. Edifici medieval que fins als anys 70 feia funció d'hospital i de serveis termals.
L'espai can Rius, format per l'antic balneari i els jardins que l'envolten va ser adquirit i restaurat per l'Ajuntament el 2002. Destaca el gran finestral modernista.
Des dels jardins adjacents ubicats a ran de la Riera de Caldes podem gaudir d'excel·lents panoràmiques.
El pont romànic, pont amb dos arcs de mig punt, travessa la riera de Caldes per la part oriental de la vila. A l'època romana formava part del camí que unia Caldes amb Sentmenat i Ègara, l'actual Terrassa.
Les dones de Caldes deurien ser les que feien la roba més neta, ja que tenien el privilegi de poder rentar-la amb aigua calenta. El safareig de la Portaleta rep l'aigua de la Font del Lleó i encara està en ús avui en dia, obert al públic els matins de dilluns a dissabte.
Durant l'any se celebren diverses fires i festes a la vila de Caldes, les podem trobar detallades a la part inferior.
- Esdeveniments:
- Aplec de Sant Sebastià
- Escaldàrium, festa d'aigua i foc (Juliol)
- Caldesflor (festitivat de Corpus)
- Festa Major (segon cap setmana d'octubre)
- Fira d'Antiquaris i Brocanters (febrer)
- Fem bullir l'olla (març)
- Fira de titellaires (maig)
- Fira de Nadal i mercat d'artesans (primer cap de setmana de desembre)
2 comentaris:
Veig que va de "Caldes" ultimament. Noi, et fas un fart de voltar pel país, eh?
Saps què Graciel·la? De dilluns a divendres estic tot el dia tancat, la major part del temps assegut davant d'un ordinador. O sigui que el cap de setmana, quan és possible, carretera, manta i càmera.
Gràcies per visitar els meus blocs, ja els aniré millorant.
Salutacions.
Publica un comentari a l'entrada