Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

divendres, 7 de desembre del 2018

Mollerussa

Municipi de la comarca del Pla d'Urgell, que n'exerceix de capital. Esmentat des del 1079 com a propietat de la casa d'Anglesola. El 1975 rep el títol de ciutat. Com la resta de la comarca, està regada pel Canal d'Urgell.




La  Casa Canal és la seu de la Comunitat General de Regants del Canal d'Urgell.


A l'indret on hi havia hagut el Castell o Casa Forta, es va construir a la dècada dels 50 del segle XX l'església parroquial de Sant Jaume. Edifici historicista basat en les basíliques italianes, amb el campanar a part. 



També a la dècada dels 50 del segle XX es va construir l'actual casa de la Vila, que anteriorment estava ubicada a la Casa Forta, enderrocada per construir l'església.


A prop de l'estació de tren, prop del pas de la via està ubicat Cal  Niubó, edifici modernista de principis del segle XX, actual seu del Consell comarcal del Pla d'Urgell.



Can Vilaró, anomenada també xalet del canal d'urgell perquè està situat a tocar del canal, és una obra noucentista amb algun detall de modernisme.


La capella de Sant Isidori, d'estil renaixentista, està situada al nucli antic, en concreta a la Plaça Major.



L'Amistat és teatre, però també biblioteca, cafè, sala de ball... Construït els anys 20 del segle XX, l'Amistat és també però, nom de dona.