Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dimecres, 19 de desembre del 2018

Castelldefels

Municipi costaner de la comarca del Baix Llobregat, les primeres referències del qual daten del 967 amb el nom de Kastrum Felix, el nom va anar prenent diverses variants durant l'edat mitjana fins a convertir-se en l'actual. 


A l'edat mitjana el terme estava compost per masies disseminades i no va ser fins al segle XX que es va convertir en un nucli urbà, a partir de mitjans del segle XX es va convertir en un lloc d'estiueig i es va anar omplint d'urbanitzacions.

El Castell de Fels que dóna nom a la ciutat està situat dalt d'un turó i va ser construït el 1550 per iniciativa del baró d'Eramprunyà, senyor del terme per defensar-se dels atacs dels pirates. El castell originari però està documentat des del 970.







La pujada al castell té el punt de sortida al centre de la població i l'ascens es fa a través del parc urbà en què s'ha convertit el turó.




A la mateixa plaça del castell hi ha l'església romànica de Santa Maria, construïda el segle XI on n'hi havia hagut una d'anterior, reformada i ampliada el segle XIV i també en etapes posteriors.



La Torre de Can Gomar està situada al peu del turó, la masia a la qual està connectada és del segle XVI però la torre és segurament anterior.



Al peu del turó s'hi conserva un refugi antiaeri que va ser utilitzat durant els bombardeigs feixistes.


L'església de Santa Maria de la Salut és un edifici historicista projectat per Enric Sagnier i construït entre 1903 i 1909, data en què va substituir la del castell com a església parroquial.



La casa de la vila està situada a la mateixa plaça de l'església.


Can Baixeras és un edifici noucentista de la segona dècada del segle XX


La torre de Can Roca de Baix és una torre de defensa adossada a una masia. Va ser restaurada per convertir-la en caserna de la policia, actualment està en estat de ruïna.


 A principis de desembre, en el marc de la festa major d'hivern els carrers del centre s'omplen de parades, és el Castrum Fidelis, el mercat medieval de Castelldefels.