Municipi de la comarca de l'Alt Penedès, compost per 15 entitats de població, que limita amb les comarques del Garraf i Baix Llobregat.
Sant Pau d'Ordal és la capital del terme municipal, on està ubicada la casa de la vila.
L'església romànica de Sant Pau d'Ordal està documentada des del 1059. El segle XX va ser modificada i ampliada.
Can Vendrell de la Codina té els seus orígens en una masia del segle XIII, que al segle XV pertanyia a la família Raventós. L'edifici actual data de 1832
Dins el nucli antic hi ha diverses cases construïdes el segle XVIII, que tot i reformades conserven elements originals, tals com els portals adovellats amb escut central.
Una d'aquestes cases és Can Maçana de la Plaça, originària del segle XIV i restaurada entre els XVI i XVII. Actualment és una casa de turisme rural.
El centre agrícola, construït el 1912, és actualment un cafè i sala de ball.
Regió vinícola per excel·lència, el mes de novembre s'hi celebra el Firatast, on els petits productors de vins i caves donen a conèixer els seus vins i caves, acompanyats pels plats estrella d'alguns restaurants locals.
L'Ordal, situat al pas de la N-340, a la part de dalt del port homònim.
L'Ateneu Ordalenc, situat a peu de carretera, va ser inaugurat el 1928.
Sant Esteve d'Ordal és un temple amb façana neogòtica construïda partir del 1900. Des del 1963 és l'església parroquial.
Can Parellada és un gran casal construït el 1927 al costat d'una antiga masia.
Al Castell de Subirats s'hi accedeix a través d'una carretera que parteix del nucli del Casots. Documentat des del segle X i situat en la que en aquella època era terra de frontera entre cristians i sarraïns. No existeix documentat cap castell més antic al Penedès. Va ser destruït el segle XVII durant la guerra dels Segadors.
L'església romànica de Sant Pere és també del segle X i restaurada el 1973. La capella del Roser situada al costat nord és de 1683.
La creu de terme, d'estil renaixentista, va ser reconstruïda i recol·locada el 1984.
La panoràmica de les muntanyes de Montserrat en primer pla són espectaculars, i el domini visual de l'antiga Via Augusta té un extens abast.
2 comentaris:
El meu besavi, Ricard Vendrell i la besàvia Llúcia Via havien estat masovers de can Parellada. als afores de l'Ordal. La meva àvia Maria hi va néixer.
La de records d'altres èpoques que es deuen conservar entre les parets de cada casa. Salutacions.
Publica un comentari a l'entrada