Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dissabte, 8 de gener del 2011

Roda de Ter

Municipi de la comarca d'Osona, ubicat a la Plana de Vic. El 1805, en separar-se'n les Masies de Roda, es va convertir en un dels municipis amb menys extensió de la comarca, extensió composta per una gran part d'aigua, ja que està banyat pel Ter.
 
 
El casc urbà està separat pel riu Ter, i el Pont Vell, d'origen romà fa de nexe d'unió entre les dues ribes.
El seu origen romà és incert, el cas és que ha hagut de ser reconstruït en diverses ocasions per causa de les riades.
 
 
Una església a cada banda del pont, l'església parroquial de Sant Pere, que donava nom a l'antic municipi de Sant Pere de Roda.
 
 
I l'ermita del Sòl de Pont a la banda exterior del nucli urbà, al final del carrer que fa d'entrada a la vila des de ponent, i que va créixer al llarg del segle XVIII



El Ter al seu pas per Roda, s'ha anat fent pas entre les roques sobre les que es va edificar la població.





Miquel Martí i Pol, el poeta, era fill de la vila. Fragments de la seva poesia els podem trobar a la seva casa natal i disseminats per la població.



Un altre fill il·lustre de la vila, Francesc Macià, conegut com a Bac de Roda, polític i guerrer austricista durant la Guerra de Successió. La seva casa natal la trobem a la Plaça Major




Els orígens de la població es troben actualment fora del municipi, degut a l'esmentada segregació de Les Masies de Roda, on està ubica el poblat ibèric de l'Esquerda i les ruïnes de la primitiva església parroquial de Sant Pere.