Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dilluns, 4 de febrer del 2019

Banyeres del Penedès

Municipi del Baix Penedès situat al sector central de la comarca.


L'església parroquial d'estil gòtic està dedicada a Santa Eulàlia va ser construïda durant el segle XVII en substitució de l'ermita del castell. 



La rectoria, situada al costat de l'església, està datada cap a l'any 1700


També situada a la plaça de l'om hi ha la font que va substituir l'antic pou d'on el poble n'extreia l'aigua.



L'escultor local Josep Cañas (1905-2001) va dedicar aquesta escultura de bronze a la Maternitat, està situada davant de l'església, l'original de guix és al museu de la població.


Des de la plaça de l'om s'accedeix al nucli antic per sota d'un porxat. El carrer Major n'és el seu eix central.



L'arcada que dóna entrada al carrer Major pertany a Cal Figueres, un gran casal del segle XVIII. El pis superior s'hi va afegir ben entrat el segle XX.


Situat al cap de munt del carrer Major hi tenim Cal Ventosa, que posteriorment va passar a la família Bofill, motiu pel qual se la coneix pels dos noms. És una casa senyorial de 1920 d'estil noucentista, amb detalls modernistes.







Al costat mateix de Cal Ventosa hi ha la casa dels masovers


I just davant hi trobem els antics cellers 


El nucli antic està ubicat al peu del puig que havia allotjada la Guàrdia de Banyeres,  torre documentada des del 938, el castell en sí està documentat des del 1032, actualment només en queda part d'una torre circular.


 


Des de dalt del cim queda a la vista una gran part de la depressió del Penedès guarnida amb les muntanyes de Montserrat, de fons.



 
Adossat a l'ajuntament, que no té res d'especial, hi ha Cal Perer Forner, un edifici residencial modernista de 1912


Voltant pel poble podem trobar més escultures de Josep Cañas, el 2018 s'ha instal·lat una reproducció del Pescador, esculpida el 1957 durant la seva estada al país basc.