Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

diumenge, 27 de gener del 2019

Santa Margarida de Montbui

Municipi de la comarca de l'Anoia, situat a la conca d'Òdena, i a l'extrem dret del riu que dóna nom a la comarca, l'Anoia.


La Tossa de Montbui, amb una altitud de 627 metres, és un mirador privilegiat de la conca i dels nuclis que la constitueixen. A baix podem veure la ciutat d'Igualada, amb el nucli urbà de Santa Margarida a la dreta i al fons les muntanyes de Montserrat.


Aquí una vista més completa de la capital de la comarca presa des del mirador.


Tenint en compte aquest domini visual i essent al seu temps terra de frontera entre els dominis cristians i sarraïns, no és d'estranyar que el cim estigui coronat per un castell, el Castell de Montbui, documentat des del 970. El poc que en resta dempeus ha estat restaurat 



L'església romànica de Santa Maria de la Tossa de Montbui està situada a la mateixa plana del castell. Construïda entre finals del segle X i les primeries de l'XI, llevat de la torre d'espadanya i la capella del Roser que són del XV. La porta va ser refeta el segle XVI.













4 comentaris:

xavier pujol ha dit...

Hi he estat 2 vegades i sempre ho havia trobat tancat. Gràcies a "Catalunya comarca a comarca
" ara sé com és per dins l'església.

joanloam ha dit...

M'alegro doncs d'haver-te-la pogut mostrar, jo també m'hi he trobat en molts casos, no és fàcil trobar-les obertes o que algú te les obri, com ha estat en aquest cas.
Salutacions.

El pare ha dit...

M'ha agradat tornar a veure l'església, un dels edificis pre-romànics més ben conservats del país. Només per aquest edifici ja val la pena la visita al poble.
Magnífiques imatges, Joan.

Una abraçada.

joanloam ha dit...

Certament està molt ben conservada, i més tenint en compte l'edat que té.
Salutacions

Joan