Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dimecres, 6 de setembre del 2023

Sant Martí Sarroca

Municipi de la comarca de l'Alt Empordà situat a la vall del riu Foix a la part centre-occidental de la comarca.

Els elements més destacables són fora del nucli urbà de la població, concretament encimbellats dalt d'un turó hi trobem..

L'església de Santa Maria, que hauria estat construïda a cavall entre els segles X i XI, tot i que no es troba documentada fins al 1060. A finals del segle XI se'n va iniciar la reconstrucció que va acabar el 1204. Al segle XV s'hi va afegir el campanar. Del primer terç del XVII és el portal renaixentista i del 1705 la capella neoclàssica. Puig i Cadafalch hi va donar el 1906 el toc final amb la seva restauració.





A certa distància podem veure la ubicació del petit nucli just al marge del barranc sobre la riera de Pontons.

El Castell de Sant Martí Sarroca tindria els seus orígens cap a finals del segle X tot i que la fesomia actual correspon als castells-palau dels segles XIV-XV.



Tot just fent un tomb al voltant del castell ja ens adonem que consta de diferents cossos  corresponents a diferents èpoques i estils, tot i que amb clar predomini del gòtic.






Des d'aquest punt hi ha una bona vista del modern nucli de població que va créixer a peus del turó.


Des de la distància podem distingir, al centre de la imatge, Can Balada, un edifici residencial d'estil eclèctic construït durant el primer terç del segle XX.


El Centre
és un edifici noucentista construït el 1924 com a seu de la Cooperativa del Progrés d'Agricultors.