Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dimecres, 13 de setembre del 2023

Darnius

Municipi de la comarca de l'Alt Empordà situat a les Garrotxes empordaneses, a la zona meridional de les Alberes. 


La població, que va pertànyer al comtat de Besalú, és esmentada des del 983 tot i que hi ha indicis de la seva anterior existència. El nucli es va emmurallar cap al segle XII al voltant de l'església. Encara en resta la porta d'entrada al clos, tot i que ha perdut la fesonomia medieval.



L'església de Santa Maria està situada al centre del nucli medieval. La construcció actual pertany en la seva totalitat al romànic el segle XIII, tot i que ja s'esmenta a finals del segle X un temple anterior al mateix indret.




Dins del recinte emmurallat hi trobem construccions aixecades entre els segles XIII i XVII, com la Rectoria, o Can Susín entre d'altres.




La Societat la Concòrdia va ser creada el 1850, l'edifici actual, situat a un lateral de la Plaça Major és d'estil modernista i va ser construït sota la direcció de l'arquitecte Josep Azemar el 1910.




El carrer Major, que constituïa el camí cap a Figueres es va començar a edificar cap al segle XVI, però la majoria de les cases corresponen al XVIII i XIX.



L'Hotel Santa Anna és potser l'edifici més emblemàtic de Darnius.  Construït a les primeries del segle XX, hi destaca la imponent torre mirador de planta quadrada. i també els tres diferents acabats de la façana.


El pantà de Boadella va ser construït el 1969 sobre la conca de la Muga. Tot i el nom original la major part de l'embassament pertany al terme de Darnius, per això se'l va rebatejar el 2014 amb el nom de Pantà de Darnius-Boadella.



La presa fa 250 metres de longitud i 63 d'alçada i pot retenir fins a 60,2 hectòmetres cúbics d'aigua potable.