Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

diumenge, 11 de setembre del 2022

Juneda

Municipi de la comarca de les Garrigues situat a la seva part més urgellenca i regat precisament pel Canal d'Urgell.

Vila closa d'origen medieval que estava encerclada per les muralles. El Portal Lamarca, porta gòtica del segle XIV, era un dels principals accessos a la vila, el que donava al camí d'Arbeca. Va ser restaurat a la dècada de 1990.

A l'entrada del portal hi ha un poema dedicat per Jacint Rosanich al propi portal. Pagès local amb dots literàries.

El carrer dels Porxos és el carrer major de la vila, es va desenvolupar a partir del segle XV. Amb els seus 31 porxos és un dels carrers porxats més notables de Catalunya.



La Casa de la Vila la podem trobar sobre els portals del carrer Major.

L'església de la Transfiguració, d'estil barroc, va ser construïda entre 1740 i 1748. Al seu lloc hi havia hagut un antic temple esmentat per primer cop el segle XIII, tot i que hauria estat molt anterior.

Cal Ratat, és un edifici notable construït el 1699 que va allotjar la casa de la vila fins al 1873. Es conserva una meitat de la casa, ja que després d'haver estat dividida en dues part, una de les parts va ser enderrocada i reconstruïda.

El parc de la Banqueta està constituït al llarg de 8 quilòmetres de la séquia quarta del canal d'Urgell. Grans arbres autòctons fan d'aixopluc durant el recorregut entre ombres i aigua.