Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dissabte, 17 de juny del 2023

Boadella i les Escaules

Municipi de la comarca de l'Alt Empordà enclavat a les Garrotxes empordaneses, tots dos nuclis de població estan enclavats a la riba de la Muga.

Boadella d'Empordà

Nom oficial del municipi fins al 2004. És el nucli més poblat i cap del terme municipal.


La Muga travessa el terme després d'haver recorregut gairebé la meitat dels 70 km. que van entre el seu naixement al pla de la Muga, a Albanyà fins a Empuriabrava on es lliura al mar.



El Castell-Palau de Boadella és un edifici gòtic que data del segle XV tot i que la primer construcció data del segle XII.


El nucli antic de Boadella conserva el traçat original del segle XVI al XVIII. La majoria de les cases conserven les façanes de còdols provinents del riu.



L'església de Santa Cecília va ser construïda entre els segles XVI i XVII sobre un antic temple. La seva restauració es va iniciar cap a finals del segle XVIII.




La Societat la Caritat va ser constituïda el 1906 amb el nom de Socors Mutu. El 1914 va construir la seva seu, d'estil noucentista. El 1988 en dissoldre's la societat l'edifici va passar a ser de propietat municipal.



Boadella ens convida a llegir poesia tot passejant pels seus carrers.



Les Escaules

El Castell de les Escaules està situat dalt d'un turó a sobre mateix del poble. Documentat dels del 1123, la construcció actual data dels segles XIV-XV. Castell de frontera entre els comtats de Besalú i Empúries.



El nucli clos de les Escaules es va començar a construir entre els segles XIV-XV tot fugint de l'antic emplaçament més proper al riu degut a les contínues inundacions. Conserva en bona part l'estructura inicial.





L'església de Sant Martí de les Escaules és un edifici barroc del segle XVIII. De l'antic temple, que estava ubicat en un altre indret, no en queden restes.



Les Escaules també ens convida a llegir quan passegem pels seus carrers, com una mena de ruta literària.