Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

diumenge, 11 de juny del 2023

Balaguer

Municipi de la comarca de la Noguera que n'exerceix la capitalitat. El riu Segre travessa el nucli urbà, que dins del terme municipal rep les aigües del Sió.

Els orígens de Balaguer el trobem als inicis del segle VIII amb l'ocupació musulmana del tossal que s'erigeix al marge dret del Segre. Allà hi van construir cap a finals del segle IX el Castell Formós. Avui en dia podem veure les restes del castell i les seves muralles que posteriorment va ser residència dels comtes d'Urgell.




Sense moure'ns dels turons que presideixen la ciutat visitem l'església de Santa Maria de Balaguer, edifici gòtic construït entre els segles XIV i XVI per substituir l'antiga Suda del castell com a església parroquial.





Des d'aquí dalt es pot gaudir d'unes esplèndides vistes de la ciutat i les seves rodalies.


El Sant Crist de Balaguer és una basílica i santuari construït el segle XVII al Pla d'Almatà, on anteriorment hi havia hagut un temple romànic i encara abans una mesquita. La façana, d'estil neoclàssic, va ser reconstruïda el segle XX 


Un cop a baix descobrim el traçat medieval dels carrers del nucli antic.





La Plaça Mercadal de Balaguer, originària del segle XIV té l'honor de ser la plaça porticada més gran de Catalunya. Constituïda per cinc trams de la mateixa estructura. Podem observar que tots els arcs són de mig punt.




Des del setembre del 2020, tot passejant per Balaguer, podem topar amb el gos Rovelló, el lloc on sol ser vist amb més freqüència és a la Plaça del Pou.


Aquí resta immortalitzat el personatge creat per l'escriptor balaguerí Josep Vallverdú.