Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dissabte, 10 de juny del 2023

Artesa de Segre

Municipi de la comarca de la Noguera envoltat per la serralada del Montsec. El riu Segre, durant el seu curs mitjà, creua aquest terme municipal que està format per 22 nuclis de població.

Els orígens d'Artesa de Segre es remunten als inicis del segle XI, quan els sarraïns van construir un castell al turó que corona el terme. El nucli de la ciutat forma un entramat medieval que té com a centre la Plaça Major porxada.



L'església dedicada a la Mare de Déu de l'Assumpció no té gaire història, ja que va ser bastida a partir 1965 després d'enderrocar l'antiga església neoclàssica datada al segle XVIII.


Es dona la particularitat que Artesa, tot i superar de poc els 3000 habitants, gaudeix del títol de ciutat. Alfons XII li concedí el títol el 1927 després d'haver-hi intercedit Joan Maluquer, vinculat a la població i amic personal del rei. Títol en mà la població es va lliurar de veure's anegada per la construcció d'un pantà, que no es va arribar a construir.

La Clua de Meià

Conegut simplement com a Clua, és un nucli de població del qual se'n tenen notícies des de mitjans del segle XI. A mitjans del segle XIX es va unir a Baldomar i el 1926, junt amb la Vall d'Ariet i Vernet van passar a formar part del municipi d'Artesa de Segre. A la dècada de 1960 va quedar totalment despoblat, però durant els 1970 un grup de joves s'hi va instal·lar, van reconstruir les cases i es van dedicar a la fabricació de formatge artesanal.









L'església, dedicada a Sant Julià és d'origen romànica però reconstruïda en època barroca. Ja fa temps, però que no s'hi escolten sermons ni s'hi fan benediccions i ha passat a ser un equipament popular.




La Vall d'Ariet

Nucli de població totalment disseminat i actualment deshabitat. Situat a la banda nord del terme municipal, a la vessant oriental de la Serra de Sant Mamet. Lloc ideal per gaudir tranquil·lament, i si cal en plena harmonia amb la natura, de l'immens paisatge que ens envolta, poca gent ens trobarem pel camí que ens ho pugui retreure.












L'ermita de Sant Bartomeu és un edifici aïllat d'estil romànic originari del segle XI situat al bell mig de l'antic terme.