Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

diumenge, 3 de juny del 2018

Penelles

Municipi de la comarca de la Noguera, situat a la serra de Bellmunt a la part meridional de la comarca, tot fent de frontera amb el Pla d'Urgell. Ubicat dins del que s'ha vingut a anomenar Noguera urgellesa, ja que reuneix les característiques dels municipis urgellesos, és regat a més pel canal d'Urgell.


El 2016 va néixer el festival Gargar, de mà de Binomic.cat i amb el suport de l'Ajuntament de Penelles i la Diputació de Lleida.


La iniciativa consisteix en cedir les parets del poble perquè artistes locals i foranis s'expressin artísticament. La temàtica principal és la vida rural, tot i que hi ha treballs que fugen del guió.
















La temàtica també pot tenir a veure amb l'activitat que es desenvolupa a l'edifici, com és el cas del cinema, que per cert ha tornat a obrir les portes aquest 2018 després de romandre tancat des del 2004. El 1945, en la seva primera inauguració va esdevenir un dels primers cinemes d'àmbit rural a Catalunya.


L'edifici de l'Ajuntament no s'ha lliurat tampoc de l'atac amb esprais de pintura.


Amb l'església no s'han atrevit encara, potser ho faran en properes edicions. Construïda a mitjans del segle XX, amb pautes romàniques i dedicada a Sant Joan Baptista.



La font va ser construïda el 1896 per un veí anònim del poble.


Aquest festival se celebra el primer cap de setmana de maig des del 2016, després de tres edicions encara queden parets on estampar l'art en properes edicions.




En una nau del poble hi ha una recreació de diferents escenes de la vida en el poble.












El Castell del Remei
A la Plana d'Urgell, entre canals i estanys, entre Ivars i Penelles està ubicada aquesta finca rústica amb cellers i restaurant.

L'edifici principal, en forma de castell, data de finals del segle XIX



El Santuari del Remei forma part també del conjunt arquitectònic.



Els cellers produeixen vi amb DO Costers del Segre. S'hi produeix vi des de 1780, si bé l'edifici actual data de finals del segle XIX.


Dins del recinte hi ha també dos estanys amb aigua provinent del canal d'Urgell.







Com hem dit el terme de Penelles aprofita l'aigua del Canal d'Urgell a través del seu entramat de sèquies. La sèquia segona i la Boldú reguen la banda meridional.






Si deixem el poble per la seva banda nord podem seguir la sèquia primera fins al seu enllaç amb el canal principal al terme de Bellmunt d'Urgell.












2 comentaris:

El pare ha dit...

En poques setmanes i ja hi ha un munt de murals nous.
Una bona manera d'atreure la visita al poble de la gent que ja el coneix.
Molt bon reportatge. Joan.

Una abraçada.

joanloam ha dit...

Sí, la majoria es veien molt frescos, deuen ser de l'edició d'enguany que va ser a primers de maig. Cert, bona manera que els visitants repeteixin.

Gràcies.

Joan