Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

diumenge, 19 d’agost del 2012

Montesquiu

Poble i municipi de la comarca d'Osona. Forma part de la subcomarca del Bisaura, a cavall entre la plana de Vic i la muntanya pirinenca.

Al segle XVI s'hi va fer la primera construcció, una ferreria, al voltant de la qual es va anar desenvolupant el poble.

A partir de mitjans del segle XIX, Montesquiu va créixer considerablement degut a les indústries tèxtils que es van instal·lar a la riba del Ter. 

El 1934 es va segregar de Sant Quirze de Besora i es va constituir com a municipi independent adscrit a la comarca del Ripollès, el 1990 va passar a formar part d'Osona.

L'església de Santa Maria va ser construïda entre 1709 i 1735, el campanar de 1780, la façana neoromànica és de 1912





Del castell de Montesquiu, situat a menys d'un quilòmetre del nucli urbà, se'n té coneixement des de l'any 1285. Probablement va començar essent una torre de vigilància del camí que menava al monestir de Ripoll.



Inicialment constava documentalment com a casa fortificada i posteriorment com a Castell de Colobrer primer i després de Montesquiu. Depenia del castell de Basora, i junt amb el de Saderra formaven un triangle defensiu.


En el transcurs del segles va passar a ser un casal on residien els senyors de Basora. 
Durant la guerra contra Felip V va ser un lloc de reclusió de presoners borbònics.


Al segle XVII va rebre la primera reforma. Al segle XIX  amb el casal en mans dels Juncadella va rebre la segona, en què s'hi va afegir una escala gòtica, una font i el jardí.



Per voluntat de la darrera propietària Mercè Juncadella, el castell va passar el 1972 a ser propietat de la Diputació de Barcelona.

La cabanya, que actualment acull exposicions temporals i la masoveria, seu administrativa del parc, acaben de configurar l'entorn del castell.





El parc del castell de Montesquiu és un dels 12 espais naturals gestionats per la Diputació de Barcelona. Té una superfícies de 546 hectàrees i compren els municipis de Montesquiu, Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Besora i Sora.



 




 
El castell, gestionat per la Diputació de Barcelona, és visitable i ofereixen visites guiades que ens introduiran a traves del túnel del temps a les sales nobles del castell, on podrem veure decoració, mobiliari i altres objectes de diferents èpoques.

















També es pot accedir al terrat i al campanar, des d'on tenim l'oportunitat d'obtenir una vista aèria de tot l'entorn.






2 comentaris:

Nuesa Literària ha dit...

Us recomano la caminada des de Montesquiu fins al castell de Besora. És una delícia.

joanloam ha dit...

Moltes gràcies Jeremias, ho tindré en compte. Queda anotat a l'agenda.

Salutacions.

Joan