Municipi de la comarca del Vallès Occidental, situat a la banda sud de la plana vallesana. Una part de la serra de Collserola forma part del terme municipal.
L'església de Sant Martí va ser construïda entre 1902 i 1909 al centre de la ciutat, l'església parroquial original dedicada al mateix Sant Martí de Tours i consagrada el 1144 era ubicada a la serra de Collserola.
La Rectoria, situada al costat de l'església és una obra modernista de Eduard Balcells projectada el 1908.
L'edifici de l'Ajuntament és una obra noucentista obra d'Eduard Balcells del 1920
Can Domènech va ser projectada per Gaietà Buigas i construida a finals del segle XIX com a casino per a estiuejants barcelonins. El 1905 va ser restaurada per Eduard Balcells per convertir-la en el xalet d'estiu d'Evarist Álvarez, un joier barceloní que havia fet fortuna a les Filipines. El 1961 va ser adquirit pels laboratoris farmacèutics Domènech.
A principis dels 1990 es va projectar el seu enderroc, cosa que va generar una forta oposició popular. Finalment però, se'n va salvar miraculosament i va passar a ser de propietat municipal. Des de 2009 allotja el Museu d'Art de Cerdanyola. Dins el museu hi ha una sala d'actes amb molta activitat i diverses sales per a exposicions temporals.
Per Cerdanyola corre la creença que forces estranyes habiten i protegeixen la casa i que per això s'ha salvat dels diversos intents d'enrunament, un dels candidats és el xinet, que era tal i com anomenava la població de Cerdanyola al criat filipí que va portar Evarist López en establir-se a la població.
Al museu s'hi poden veure els tres vitralls de les Dames de Cerdanyola, encarregats per Evarist López al vitrallista alsacià Ludwig Dietrich von Beärn, representen escenes típicament modernistes.
Orlando Barrial, mort el febrer del 2020 va ser una figura clau en la preservació del patrimoni cultural de Cerdanyola va ser també fundador del Irish pub 1916 situat al centre de la ciutat. Ambient irlandès que rememora l'any en què Irlanda es va rebel·lar contra el Regne Unit, fet que va culminar amb la seva independència el 1922
En una de les sales interiors s'hi pot llegir "Fáilte". Ens donen la benvinguda en gaèlic irlandès, també hi són benvingudes les actuacions en directe que ofereixen sovint.
3 comentaris:
Bons records...
Eiiiiii, Joanet! És el que té estar confinat, hi ha temps per reprendre els teus blocs...
Per cert, quin pub irlandès més xulo, de ben segur que tenen bones birres. Molt maco també el Museu, tinc entés que s'organitzen visites molt naturals...
Et recomano aquest pub si no el coneixes, i si pot ser un dia de concert de Creedence Revival en directe encara millor. Bona birra i variada, certament. I sí, molt naturals poden ser les visites al museu, a veure si repeteixen algun altre dia. Esperem també que això del confinament quedi aviat en amarg record.
Estinom? Bons records d'aquell dia, sí.
Publica un comentari a l'entrada