Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

diumenge, 13 de maig del 2018

Vespella de Gaià

Municipi de la comarca del Tarragonès, a la vall del riu Gaià.

El nucli antic de Vespella està ubicat damunt d'un turó. A la part alta, l'església de Sant Miquel, que formava part de l'antic castell. Junt amb algunes cases formen aquest conjunt urbanístic originari dels segles XVI-XVII, tot i que el castell ja s'hi erigia cap als voltants de l'any 1000.
A la base del turó hi ha edificacions molt més modernes.




Tot i que el 1996 va adoptar oficialment el nom de Vespella de Gaià, aquest riu no travessa el terme municipal, sinó que fa de frontera amb els termes de Vilabella, Renau i el Catllar. En altres temps el mateix Gaià va ser fronterer entre la Catalunya cristiana i els dominis d'al-Andalus.

Dos quilòmetres de carretera separen el casc antic amb els Masos de Vespella, una agrupació de cases construïdes majoritàriament a la segona part del segle XIX i que estan distribuïdes en uns pocs carrers. 















Els Masos de Vespella és el centre administratiu del municipi, on està ubicat l'ajuntament.






La construcció de murs de pedra seca és força habitual per la zona, com podem descobrir si fem una volta per les rodalies.




L'activitat econòmica principal és l'agricultura, especialment vinyes, oliveres, garrofers i avellaners. També hi ha alguna explotació ramadera.




Tot voltant per la població podem descobrir també algunes curiositats com aquestes. S'agrairà informació al respecte.



2 comentaris:

El pare ha dit...

Un indret que no conec. Al seguit de bones imatges conviden a visitar-ho.

Salut!

joanloam ha dit...

És un d'aquells pobles que no són de pas, cal anar-hi expressament. I el que penso que val la pena resseguir el riu Gaià, no trigaré a fer-ho.

Joan