Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

diumenge, 16 de juny del 2013

Guimerà

Vila i municipi de la comarca de l'Urgell, situada a la vall del riu Corb a la part sud-oriental de la comarca i fronterer amb la Conca de Barberà.

El nucli principal de cases reposa sobre la vessant nord de la vall, on els carrers i cases s'enfilen muntanya amunt. Aquest fet dóna motiu a que a la vila se l'anomeni de forma simpàtica "9 de copes"



El nucli antic de Guimerà és una mostra d'arquitectura medieval, farcit de cases centenàries, arcs, portals, cases pont...
La conservació d'aquest conjunt d'elements arquitectònics li va permetre obtenir la declaració de conjunt històric artístic el 1975 i la catalogació el 1993 de Bé Nacional d'Interès Cultural.








El Castell
El seu origen és al segle XI arran del procés de reconquesta i repoblació. El nucli original fou la torre, a partir de la qual es van anar construint la resta d'estances en funció de les necessitats del moment. El segle XVI es va convertir en palau residencial.





Unes escales metàl·liques externes ens permeten accedir fins dalt de la torre des d'on podem veure tota la vila i bona part de la vall del riu Corb.

  





L'església de Santa Maria està situada a la part alta de la vila, prop de les restes del castell.



Gòtica de transició amb reminiscències romàniques, va ser construïda el segle XIV i restaurada el XVIII i XIX. Edifici de planta quadrangular i absis poligonal amb una sola nau tancada per arcs i envoltada de capelles de diferents èpoques.





L'altar major mostra un retaule de Santa Maria, d'estil gaudinià i obra de Josep Maria Jujol.

La bellesa del seu conjunt combinada amb els colors del seu entorn ens permet obtenir molt magnífiques imatges.






4 comentaris:

El pare ha dit...

Molt bones fotografies les que acompanyen aquesta interessant passejada per Guimerà.
Una abraçada.

DORA ha dit...

Tota la raó ,magnifiques fotografies ! El lloc s'ho val , oi Joan , aquest si que el conec !

Abraçada! :)

joanloam ha dit...

Moltes gràcies Manel, pobles com aquest t'ho posen força fàcil, s´hi respira un autèntic aire medieval.

Una abraçada

joanloam ha dit...

De fet me'l vau recomanar tu i la M.Pilar, Dora i el tenia a l'agenda des d'aleshores. No cal dir que tal i com m'imaginava teníeu tota la raó

Joan