Municipi de l'Alt Empordà, situat entre els cursos de la Muga i el Manol a la plana de l'Empordà.
El poble va créixer al voltant del monestir agustinià de Santa Maria de Vilabertran.
El monestir va començar a construir-se l'any 1080 i va ser consagrat el 1100 pel bisbe de Girona. Durant el segle XII va ser un centre d'acollida de pelegrins que viatjaven a Terra Santa, ja que disposava d'hospital.
El 1176 el vescomte Gifré de Rocabertí va fer donació de la vila de Vilabertran al monestir.
El 1295 hi van contraure matrimoni el rei Jaume II i Blanca de Nàpols, la seva segona esposa.
A mitjans del segle XIV va ser dotada amb una gran creu de plata amb camafeus egipcis amb una relíquia de la Veracreu provinent possiblement de l'ambaixada d'Eimeric d'Usall.
El 1410, l'abat Antoni Girgos va fer fortificar el monestir a causa dels constants atacs pirates que es patia a la zona, també va fer construir la torre del rellotge i el palau abacial.
El monestir va ser secularitzat el 1592 i regit per un arxipreste. El 1794 va sofrir l'atac de les tropes napoleòniques. El 1835 a causa de la llei de desamortització de Mendizábal, els pocs canonges que quedaven es van traslladar a Albarrasí.
Durant la guerra civil va ser utilitzat com a dipòsit de munició militar.
S'hi van realitzar tasques de restauració entre 1945 i 1960. Des del 1980 és propietat de la Generalitat de Catalunya i administrat pel Museu d'Història de Catalunya.
Actualment s'hi celebra anualment un festival de música dedicat a Franz Schübert.
El 1930 va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.
La Torre d'en Reig és un edifici modernista construït entre finals del segle XIX i principis del XX. Actualment és la seu de l'Ajuntament.
2 comentaris:
Fantàstiques imatges d'un dels millors monestirs. Vilabertran no és el típic poble de la Catalunya turística i això li dona un encant especial.
Aquest és un monestir relativament petit i molt interessant. Per les fotografies diria que no l'has vist de dins, si mai tens ocasió val la pena.
En unes de les sales s'hi van dipositar les obres de la col·lecció de pintures del diari Avui, no sé si encara hi són. Hi havien pintures de gent molt coneguda. Un al·licient més.
Bona feina, com és marca de la casa.
Salut!
Publica un comentari a l'entrada