Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dimecres, 16 de març del 2011

Santa Coloma de Queralt

Municipi de la Conca de Barberà, situat a la dreta del riu Gaià, entre les serres d'Aguiló i del Codony. Diversos torrents nodreixen d'aigua el terme.

L'origen de la vila es remunta al segle X, que a l'empara del castell de Queralt es comença a reconquerir el territori.

Portal de Sanou
La porta principal a la vila emmurallada, que dóna a la Plaça Major, està flanquejat per dues torres, mig amagades degut a les posteriors construccions. 



Plaça Major
Epicentre del nucli antic de la vila, es va formar el segle XIII degut al notable creixement demogràfic. S'hi celebra mercat des del 1222 i la fira ramadera de Santa Tecla des de 1312. Actualment la plaça conserva els porxos dels seus inicis.




Església de Santa Maria
Temple gòtic d'una sola nau amb coberta de creueria construït a partir del 1330, substituint-ne una de romànica.
 

 
El campanar, desproporcionat respecte a les mides de la nau, es va aixecar entre 1600 i 1649


Torre de l'Homenatge
Torre circular d'estil romànic construïda probablement a principis del segle XII, la part més antiga del castell de Santa Coloma de Queralt.
 

L'Hospital de Santa Magdalena, la seva façana gòtica va ser traslladada el 1922 des de la Plaça Major per fer de façana de la capella del castell. És l'excepció d'un pati d'armes del castell envoltat d'edificis del segle XVIII.
 

El Castell de Queralt, va ser residència de la família Queralt, una de les famílies més importants de la Catalunya medieval. Construït als voltants del 1018, posteriorment s'hi van construir estances en època gòtica. L'aspecte actual de la façana renaixentista data de 1572, igual que el vestíbul i l'escalinata interiors. Des del 1987 és de propietat de l'ajuntament, que el va rehabilitar.




El teatre l'Estrella va ser construït el 1934, durant el miratge democràtic de la segona república.
 
 
El Call jueu estava delimitat per la muralla, el castell i l'església. Cap al segle XIV els jueus eren un terç de la població total.