Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dissabte, 17 de setembre del 2016

Xerta

Municipi de la comarca del Baix Ebre situat en un meandre a la riba de l'Ebre.


Una forma d'arribar a Xerta és a través de la via verda, antic traçat ferroviari que unia Aragó amb Tortosa i que ara està reservat a ciclistes i caminants. Un cop entrem al terme de Xerta el riu Ebre ens dóna la benvinguda i es converteix en el nostre company de viatge, riu avall.




Tot fent camí es pot distingir l'Assut de Xerta, obra construïda amb la finalitat de derivar part de l'aigua del riu en dos canals, un a cada marge del riu. Tot i que probablement ja hauria existit uns segles abans, no se'n tenen notícies certes fins al 1411, sota el domini àrab de la zona. Durant 4 segles l'única funció d'aquest assut construït en diagonal sobre l'Ebre era la de moure els molins que estaven situat a ambdós marges, i no va ser fins entre els segles XIX i XX que va acomplir la funció actual d'abastir els camps de conreu a través dels dos canals.


L'antiga estació de ferrocarril ubicada a l'extraradi del nucli urbà s'ha rehabilitat per convertir-la en oficina d'informació.


Si ens endinsem en el nucli antic de Xerta, descobrirem el seu entramat de carrers estrets i sinuosos.




L'església de l'Assumpta de Xerta té els seus orígens al 1325. El 1580 es va començar a ampliar la primitiva església, obra que es va enllestir el 1690. 
La façana principal, que dóna a la Plaça Major va ser reconstruïda el 1858 i dotada d'elements renaixentistes. Sant Pere i Sant Pau s'encarreguen de vetllar-la dia i nit. El campanar, d'estil neoromànic va ser reconstruït el 1910


A la façana de l'església hi trobarem el limògraf, que assenyala fins on va arribar l'aigua durant les diverses crescudes de l'Ebre que ha patit la població durant la història més recent.


És possible que mentre l'estiguem contemplant, tot intentant imaginant-ne la magnitud, se'ns acosti algun veterà habitant de la població i ens assenyali el balcó des d'on van haver de sortir en barca, ell i la seva família l'octubre del 1937, data inscrita a la part més alta del limògraf.



Dins del nucli, hi trobarem també alguna casa senyorial, com la Casa Ceremines, amb algun detall modernista, sobretot a l'interior de la vivenda.


Durant el recorregut del poble, sempre hi ha detalls a descobrir entre els seus carrers.




 
El canal dret de l'Ebre que parteix de l'assut de Xerta, té un recorregut de 55 km. al llarg de les comarques del Baix Ebre i Montsià, la gran majoria d'aquest cabal es dedica a la producció d'arròs.

 

2 comentaris:

El pare ha dit...

El recorregut d'aquesta via verda t'ha servit per visitar poblacions que no són pas de les més conegudes, gràcies per compartir-ho, Joan.

joanloam ha dit...

No són gaire conegudes, de manera força injusta. De totes maneres la via verda ajuda molt a que se les conegui millor, tal i com es mereixen,

Gràcies per la visita i comentari,

Joan