Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

diumenge, 30 de març de 2014

Vallbona de les Monges

Municipi de la comarca de l'Urgell, ubicat a la vall del riu Maldanell, afluent del riu Corb, al peu de la serra del Tallat.

L'element més important del municipi és el monestir cistercenc femení de Santa Maria de Vallbona, que conforma junt amb el de Poblet  i Santes Creus, la ruta del Císter. Va ser fundat a la primera meitat del segle XIIEl Temple 
Es va començar a construir entre els segles XII i el XIV, motiu pel qual es nota el pas del romànic al gòtic.El campanar
Una obra mestra de l'arquitectura medieval, a part de ser un exemplar únic. Té forma octogonal coronat per una piràmide


El claustre
En forma de trapezi, va ser construït en diferents èpoques. La nau sud és del segle XII, d'un estil romànic i destaca per l'absència d'elements decoratius. La de Llevant del segle XIII, també romànica està guarnida amb rosetons i capitells. La nau nord, del segle XIV és una mostra del millor estil ogival, i finalment la de ponent, del segle XV i d'estil neoromànic amb tocs renaixentistes.La primera notícia documentada del monestir data de 1153, inicialment era una comunitat mixta d'eremites, els quals es converteixen posteriorment en cenobites, sota la regla de Sant Benet i del fundador del monestir Ramon de Vallbona.
El 1175 els homes es traslladen al Montsant i Vallbona esdevé una comunitat exclusivament femenina.
El monestir de Vallbona era un monestir aïllat fins al Concili de Trento, que va establir que les comunitats de monges havien de viure prop de nuclis poblats.
Això va facilitar la creació del nucli urbà al voltant del monestir.


Passejar pels carrers de Vallbona et trasllada sens dubte, a l'època medieval, ja que ben poca cosa ha canviat des d'aleshores.


Santuari del Tallat
Situat al cim d'un turó de 787 metres d'altitud, a la serra del Tallat. Aquest santuari marià d'estil gòtic va ser antigament un priorat

Actualment el santuari està habitat per dos eremites, és curiós perquè pel fet de viure plegats ja trenquen la regla principal de fer una vida solitària.


Observatori d'artilleria del Tallat
Construït durant la Guerra Civil amb carreus i altres elements arquitectònics del monestir.
Era un punt de guaita que eventualment també podia tenir la funció de refugi antiaeri, estava connectat a un traçat de trinxeres defensives.
El municipi està format pels nuclis de Rocallaura (entitat municipal descentralitzada) i Montblanquet.

Rocallaura
Situada a la part sud-oriental del municipi dalt d'un turó a 649 metres d'altitud.2 comentaris:

DORA ha dit...

Bon reportatge Joan , tampoc sur aquí el monestir , però no li manquen coses interessants .

Abraçada! :)

Joan DE LOMAS AMARGANT ha dit...

Gràcies Dora, el monestir el vam deixar per una altra ocasió, així queda constància que queda pendent.

Una abraçada

Joan