Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dimecres, 26 de juny de 2013

Prada de Conflent

Capital de la comarca del Conflent, que ocupa una bona part de la cubeta de Prada en el recorregut del riu Tet. Al sud limita amb els contraforts del Canigó al Coll de Creu i s'estén al nord fins a la vall de la Castellana.

El nom, esmentat des del 843 deriva del llatí "prata" (praderies), data en que Carles el Calb va fer donació de la vila de Prada al comte d'Urgell i Cerdanya.Església parroquial de Sant Pere
Bastida el segle XVII al mateix lloc d'una anterior del segle IX i dedicada a Sant Pere, Sant Salvador i Sant Joan.El campanar romànic i quadrat data del segle XII
A l'altar major hi destaca un notable retaule barroc de fusta policromada, obra de Josep Sunyer el 1699Al segle XIII la ciutat es va dotar d'un recinte fortificat que va ser ampliat el segle XVI i posteriorment derruït.Pau Casals i Pompeu Fabra junt amb altres republicans exiliats, van trobar refugi a Prada durant l'ocupació franquista.

Pau Casals va ser el precursor d'un festival de música, que s'hi celebra des del 1950 i que avui encara perdura i es coneix amb el seu propi nom.I am a Catalan... així comença el discurs que va fer Pau Casals a la seu de les Nacions Unides en ser-li concedida el 1971 la medalla per la pau.


Des del 1968 se celebra a la vila la Universitat Catalana d'Estiu.


1 comentari:

El pare ha dit...

Bona aquesta passejada per Prades, indret tant relacionat amb els anys de resistència, on, com si tingués un imant que ens atrau, de tant en tant cal tornar.
I és que de resistir la història ens en ha ensenyat.