Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dilluns, 15 d’abril del 2013

Sant Feliu de Pallerols

Vila de la comarca de la Garrotxa, situat a la vall d'Hostoles. S'estén per la vall del riu Brugent i del seu afluent el Sant Iscle. Les serres del Corb i Fontpobra l'accidenten, junt amb els volcans Trià i Treiter dins del Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa.

Els primers pobladors del terme els situem al neolític. És dubtós que hi hagués assentaments ibèrics, però sí que s'hi van instal·lar els romans en vil·les disperses.



El Pescalluna
S'explica que una nit de lluna plena un santfeliuenc vorejava el riu Brugent quan va veure la lluna reflectida en l'aigua de la riera. Tan embadalit va quedar amb la bellesa de l'astre que molt brillava en la foscor de l'aigua que va decidir pescar-la amb un cove. Però no aconseguia ficar-la-hi. Algú va veure-ho i en to burleta li preguntà si volia pescar la lluna. Des d'aleshores als de Sant Feliu de Pallerols ens diuen PESCALLUNES: Gent amb il·lusions, somnis i molts projectes.

18 Desembre 2005

Text extret de la placa que l'ajuntament va col·locar al costat de la figura del pescalluna.



Parròquia de Sant Feliu
Construïda entre els segles XVI i XVII, d'una sola nau amb capelles adossades, una gran part és de pedra tallada. Substituí l'antiga església romànica gairebé destruïda pels terratrèmols de 1427 i 1428


Capella del Roser
Situada a la Plaça del Firal, aixecada a partir de 1565, amb campanar renaixentista.



La Plaça del Firal, és el centre neuràlgic de la vila. Balls de Cavallets, Gegants i Mulassa, el mercat del dissabte, la fira de Santa Llúcia se celebren en aquest espai. Al Centre de la Plaça, a l'ombra dels plàtans hi ha el "Lago" amb un sortidor central cobert amb molsa.


El Molí de la Conqueta
Esmentat des de 1310, antic molí fariner, posteriorment s'hi instal·lar una mola drapera. Va funcionar fins a la dècada dels 60 del segle XX.
Recuperat a finals del 2011 com a museu.


Dels seus carrers i del seu entorn es poden obtenir meravelloses imatges, amb l'aigua del Brugent com a element primordial en molt casos.










4 comentaris:

El pare ha dit...

Bon passejada per Sant Feliu, un poble ple de detalls que bé mereix la visita.

Una abraçada.

Racons de la nostra terra ha dit...

Un indret interessant ben captat!

una abraçada

DORA ha dit...

Com sempre meritori exercici d'informació . Bones les fotos i la llegenda ;)

Anònim ha dit...

j'aime bien cette statue assise