Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

diumenge, 14 d’octubre de 2012

Montgat

Municipi costaner de la comarca del Maresme, el més meridional de la comarca. Limita amb el Barcelonès. 

El nom prové del llatí monte katum (mont dels gats), que és com se'l coneixia durant l'imperi romà.

Les excavacions demostren l'existències d'assentaments neolítics 3500 anys a.c.

El turó de Montgat, l'indret més emblemàtic del municipi, al cim del qual s'hi han trobat assentaments ibèrics, va ser perforat a mitjans del segle XIX per fer-hi passar la línia fèrria que unia Mataró i Barcelona. Va ser el primer túnel ferroviari de Catalunya i de la península.


Des del seu cim es pot gaudir d'una bona vista del litoral.La torre de Ca n'Alzina, de planta absidal va ser construïda al segle XVI i formava part de la masia del mateix nom, enderrocada el 1987. S'hi poden observar finestres emmarcades en pedra i restes de matacans. Declarada BCIN.Can Ventura, mansió senyorial de finals del segle XIX, pertanyia a la família Ventura junt amb la fàbrica annexa de tendals i veles de vaixell. D'estil medievalista amb elements modernistes.


Església Parroquial de Sant Joan, temple d'una sola nau amb teulada a doble vessant, es van iniciar les obres el 1816 però no es van acabar fins al 1857. El campanar va ser construït el 1900.


La xemeneia de l'enderrocada Explosivos Río TintoL'estació de tren que ha estat restaurada, però conservant l'estil original.Al costat del turó de Montgat hi ha aquesta escultura en commemoració de l'11 de setembre.Platges de sorra gruixuda perfilen el litoral del municipi.