Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

diumenge, 8 de juliol del 2012

Corbera de Llobregat

Municipi de la comarca del Baix Llobregat, situada al marge dret del riu Llobregat a una alçada de 342 metres sobre el nivell del mar en el seu punt més alt. El seu territori és molt accidentat pel massís Garraf-Ordal i està cobert per grans extensions de bosc.


Situada dalt del serrat al nucli antic de Corbera de Dalt  hi trobem l'església parroquial de Santa Maria, construïda el segle XVIII, substituint a l'antiga que en els seus orígens hauria estat la capella del desaparegut castell, i que hauria sofert diferents ampliacions.



El casal de Santa Magdalena, conegut també com el Castell, construït a principis del segle XVI amb la funció d'acollir els peregrins que arribaven a Corbera per visitar la imatge de Santa Magdalena. Amb la destrucció del castell el 1714, va passar a ser la residència dels barons de Corbera.




Corbera és una vila mil·lenària, ja que està documentada des de l'any 992


L'Hospital dels Pelegrins, ubicat al costat del Casal de Santa Magdalena, és on s'atenia els pelegrins que emmalaltien mentre estaven hostatjats al casal. Un cop el casal va ser ocupat pels barons de Corbera, l'hospital va servir d'estable i a mitjans del segle XIX es va utilitzar com a escola.


La plaça de l'església és un excel·lent mirador 


La Casa Homs coneguda també com a Casal de la Mercè és una de les cases més emblemàtiques de Corbera de Dalt.



Al carrer Cerdà, excavada a la roca vermella hi trobem la Font de l'Alcalde



La Societat Sant Telm, societat recreativa construïda el 1914 en maó vist, característic de l'època en edificis industrials i recreatius.




El parc de les Palmeres es localitza al que antigament van ser els jardins d'una família d'estiuejants benestants. Des de la glorieta es pot gaudir també d'una bona vista del poble i la contrada.





Corbera pot presumir de celebrar el pessebre vivent més antic de Catalunya, ja que se celebra des del 1962. És alhora un dels més reconeguts i visitats. Es fan diverses representacions durant els mesos de desembre i gener i actualment més de 200 actors el fan possible. El marc és l'incomparable paisatge de la Penya del Corb.


7 comentaris:

El pare ha dit...

Joan,
Fins avui només coneixia Corbera pel seu pessebre vivent. Hi vàrem estar fa força més de 40 anys, tot arribant-hi de nit, vull dir que del poble no vàrem veure res.
M'ha agradat singularment la glorieta del jardí que m'ha fet pensar en la dels jardins de Blanes.
També és interessant l'evolució històrica dels usos del Casal-Castell i de l'Hospital.
Bon reportatge, Joan.
Salut.

joanloam ha dit...

Així el que feia de nen Jesús ja deu tenir néts. Hauré d'anar a veure el pessebre vivent doncs, per poder acabar el reportatge. Hi ha una ruta també per fer a peu i que surt de Corbera fins al riu Llobregat que em va semblar força interessant.

Gràcies per la visita.

Salut

Joan

DORA ha dit...

Realment interessant tot el reportatge , jo , ni pel pessebre , ni per anar a donar un tomb . Si que penso , com el pare que se li ha donat uns interessants usos al Casal-Castell.
Bones fotografies i informacio.

Una abraçada

Antoni Biarnés ha dit...

Es un poble amb historia mil·lanaria, val la pena venir a veure el Pessebre Vivent, l'Església de Santa Maria, l'Església de Sant Antoni Abat, el Monestir de Sant Ponç, el Pou de Glaç, i moltes mes coses, te un encant molt exquisit, veniu i veureu que val la pena.

Ara es festa major, hi ja de tot.
Antoni

joanloam ha dit...

Moltes gràcies Dora per passejar-t'hi, val la pena tot i que sigui virtualment.

Abraçades.

Joan

joanloam ha dit...

Gràcies per la teva visita Antoni, ja vaig veure que m'havia deixat coses interessant, un motiu per tornar-hi a part del pessebre vivent.

Salutacions.

Joan

Anònim ha dit...

c'est agréable se balader parmi ces pierres