Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dimecres, 5 de gener de 2011

Begur

Vila de la comarca del Baix Empordà, important centre turístic de la Costa Brava. Documentada a l'Edat Mitjana com a Begurio.


La vila està presidida per les restes del castell medieval ubicat dalt d'un turó.Una de les vies d'accés al castell és a través dels carrers en pendent vestits de blanc.

A mida que anem pujant es va apropant aquell castell que vèiem en la llunyania en arribar a la població


Aixecat a principis del segle XI damunt la roca, ara només resta part d'una torre d'aquest castell, el primer propietari conegut fou Arnust de Begur, posteriorment passaria a mans de la comtessa Ermessenda.Des d'aquí dalt es domina tota la vila i una bona part de la costa empordanesa.Després de donar un cop d'ull des de les alçades tornem a baix per veure de més a prop què s'amaga en els seus carrers.

Comencem per la Parròquia de Sant Pere, obra gòtica tardana del segle XVI

 A un lateral de l'església hi ha el pedrís llarg, el lloc ideal per asseure's a contemplar la vida social del poble


Força van ser els begurencs que es van desplaçar a les Amèriques a fer fortuna, aquells que van tornar van deixar la seva empremta als carrers de la vila.

Una bona mostra n'és el casino dels senyors, d'estil eclèctic, va ser construït el 1870 pels indians retornats d'Amèrica. Casa Pi i Carreras, aixecada el 1860, inspirada en el romanticisme.Casa Vicenç Ferrer, convertida en edifici senyorial el 1887, d'estil eclèctic amb elements modernistes.La Casa Pere Roger, construcció vuitcentista, comprada per l'indià enriquit a Cuba amb la indústria del tabac. A l'esquerra de la foto la podem veure amb les seves arcades.La Casa del senyor Puig està ubicada al bell centre de la vila, a tocar de l'església, construïda el 1872 per Sebastià Puig, la seva galeria amb arcades obertes és el que li dóna el principal atractiu.
Les torres de defensa van ser aixecades entre els segles XVI i XVII per defensar-se de les incursions dels pirates. Pertanyents inicialment a cases aïllades, van quedar posteriorment integrades dins del nucli urbà.
Actualment en resten 5 dempeus. Can Marquès, Mas Pinc, Ca n'Armanac, Can Pella i Forgas i la del carrer Sant Ramon.


Tot voltant per la vila, hi podem trobar ple de racons dignes d'admirar i fotografiar.
El municipi de Begur té 20 quilòmetres de costa amb diversos camins de ronda que el recorren, però sense continuïtat. 
A la banda nord, tocant al terme municipal de Pals, la platja del Racó, platja urbanitzada amb cases i apartaments d'estiueig, botigues i restaurants.Seguint pel camí de ronda, direcció Sud, Illa Roja, un dels més antics indrets de tradició naturista del nostre país.Al racó nord de les muntanyes de Begur, la platja de Sa Riera,  i més al Sud, les cales de Sa Tuna, Aiguafreda i Aiguablava.La Fira dels indians de Begur, se celebra el segon cap de setmana de setembre, en records dels begurencs que van emigrar a Cuba a fer fortuna.
Els carrers de Begur s'omplen de visitants a ritme de salsa, parades amb productes d'ultramar, artesans, però sobretot actuacions musicals i ball.


La capella de Sant Ramon, situada sota el castell, és original del 1605 i reconstruïda el 1951