Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dimarts, 4 de gener del 2011

Cadaqués

Municipi de la comarca de l'Alt Empordà, situat al sector est del Cap de Creus. La vila marinera de Cadaqués és ancorat al fons de la badia homònima.



Carrerons empedrats amb còdols o lloses, tots ells costeruts i estrets formen el casc antic, les cases emblanquinades, algunes amb portals adovellats, algunes contrastant amb el blau de portes i finestres. Tot el conjunt en remarca l'origen medieval.





La vila vella ens ofereix un ampli ventall de bells racons per contemplar i desar a la nostra memòria.








 
A dalt de tot, des del segle XVI presideix la vila l'església gòtica de Santa Maria, l'antiga havia estat destruïda en incursions sarraïnes.



A l'interior, el retaule gòtic del segle XVII obra de Pau Costa.


Com en moltes esglésies marineres, hi trobem força detalls que en remarquen aquest caràcter.




Es baluard és una torre semicilíndrica que tancava el recinte emmurallat. Abans de la construcció del passeig era batut per les ones.


L'altre vestigi del recinte emmurallat que es conserva és un dels portals que donava accés des de la platja fins al carrer del call


L'antiga casa de beneficència, anomenada la Benèfica, d'estil modernista, ara és un centre cultural amb cafeteria oberta al públic.


D'estil modernista trobem també Can Serinyana o Casa Blaua, obra de Salvador Sellés el 1910


Una mostra del romanticisme, obra de l'arquitecte Roca i Bros el 1860. El mateix autor del Teatre de Figueres, actual museu Dalí.


Un Salvador Dalí, immortalitzat al bell mig del passeig amb el seu posat característic.

A  la sortida de la vila, direcció Port Lligat, al costat del cementiri hi trobem l'ermita de Sant Baldiri, construïda a partir del 1702. Antigament estava dedicada als sants Abdó i Senent, que segons diuen van ser salvats d'un naufragi per gent del poble.

 
A la badia de Port Lligat, al nord de Cadaqués, Dalí va condicionar un refugi de pescadors cap als 1930 per refugiar-s'hi. Ara és la seu de la Fundació Gala-Salvador Dalí.




L'entorn del Cap de Creus, un paratge ben escarpat, farcit de penya-segats amb la mar com a fons, enmig de la costa rocosa hi ha alguna petita cala, algunes d'accés impossible.







El Far del Cap de Creus va ser construït el 1853 sobre les ruïnes d'una antiga torre de vigilància.




La punta del Cap de Creus és el punt més occidental de la península, cosa que en certa manera l'agermana amb Fisterra, el punt més oriental.



Cala Jugadora amb el far de fons ens brinda un dels més bells espectacles del Cap de Creus i de tota la Costa Brava






Tot seguint el camí de ronda entre el Cap de Creus i Port Lligat podem contemplar l'obra escultòrica que ha anat creant la natura al llarg dels segles.










Un tren turístic fa el trajecte de Cadaqués al Cap de Creus els mesos d'estiu, aquí el veiem a Port Lligat.